X

Огромни калмари живеят в дълбините на океана

Знаете ли, че ... има хипотеза, която твърди, че в дълбините на Световния океан има хиляди гигантски калмари...
27.05.2016 / 16:10
0

В дълбините на Световния океан може да живеят няколко хиляди особено големи гигантски калмари, които по  размери не отстъпват на автобус или товарен камион, което оправдава средновековните легенди за кракени и гигантски октоподи, твърди биолог в статия, публикувана в изданието Journal of Zoology.

 

„През последните няколко години разследвах слуховете за морските чудовища и се опитвах да открия някаква научна основа в тях. Моите статистически изчисления сочат, че гигантските калмари могат да достигат дължина 20 метра, а дебелината на централната част на тяхното тяло да достига три метра.

 

Вижте още: 5 необясними загадки от живота, за които науката няма отговор

 

И това са много консервативни оценки. Като цяло искрено съм уверен в това, че подценяваме максималните размери на тялото на Architeuthis dux“, казва Чарлз Пакстън (Charles Paxton) от университета на Сейнт Андрюс (Шотландия).

 

Пакстън стигнал до този извод в хода на многобройни експедиции в района на атлантическото крайбрежие на Стария и Новия свят, където местните жители твърдели, че са откривали гигантски октоподи и други митични морски чудовища.

NEXT PAGE >>


С изпозването на този уебсайт се съгласявате с използването на бисквитки от наша страна. Повече можете да научите на Политиката за бисквитките

Съгласен съм