X

Най-големите измами в науката

Знаете ли, че ... през 1912 година палеонтологът любител Чарлз Доусън, адвокат по професия, открива изумителна находка – две части от череп и челюст, които по всяка вероятност принадлежат на непознато същество. Челюстта е като на маймуна, а горната част от черепа е човешка.
02.06.2016 / 10:52
0

„Липсващото звено” между маймуната и човека тогава се търси под дърво и камък. Артър Смит Удуърд, управител на геологическия департамент на Британския музей, се съгласява с Доусън, че откритият череп е дълго търсената брънка в еволюционната верига. Пилтдаунският човек е признат от научната общност за автентичен екземпляр на прачовек, живял през късния плейстоцен. Влиза в учебниците с името Eoanthropus dawsoni (Човекът-зора на Доусън).
 

В следващите десетилетия учените откриват все повече скелети на древни хора. Никаква прилика с човека от Пилтдаун. Това кара екип изследователи от Британския музей  през 1953 година да проведат серия тестове. Те недвусмислено доказват, че експонатът е фалшив. Датирането сочи, че горната част на черепа е взета от античен Homo Sapiens, а челюстта принадлежи на съвременен органгутан и е изкуствено състарена с калиев дихромат.
 

Фалшификаторът остава неразкрит.

 

Удуърд бил известен с честността си – приема се, че е жертва на измама. Основният заподозрян е Доусън, за когото се разбрало, че е фалшифицирал и други антики. Според някои измамникът е Мартин Хинтън, комуто Удуърд отказал работа в Британския музей. Подозират и автора на прочутите романи за Шерлок Холмс, сър Артър Конан Дойл, който живеел близо до Пилтдаун и бил известен с интереса си към палеонтологията.
 

Историята на измамите в науката е само на няколко века. Първите музеи, които били основани през 16. и 17. век били истински „хранилища за чудеса”, пълни със странни природни екземпляри – вкаменелости, птици, чудовища и необичайни хибриди. Останките от легендарни създания като еднорога почивали до далеч по-обикновени животни. Нищо не ограничавало творческия порив на природолюбителите.
 

Advertisment

Но с Просвещението нещата се променят: от науката вече се очаква само истината, обективната истина и нищо друго освен нея. Тогава започва забавната история на измамите, фалшификатите и грешките, на които са вярвали хиляди хора.

NEXT PAGE >>


С изпозването на този уебсайт се съгласявате с използването на бисквитки от наша страна. Повече можете да научите на Политиката за бисквитките

Съгласен съм