Огромни калмари живеят в дълбините на океана

Знаете ли, че ... има хипотеза, която твърди, че в дълбините на Световния океан има хиляди гигантски калмари...
27.05.2016 / 16:10
0

Част от тези твърдения се оказвали истина и за няколко години шотландският биолог натрупал данни за дължината на тялото, пипалата, размерите на клюна и други части на тялото на повече от 160 гигантски калмара. Изследователят използвал тази информация за създаването на компютърен статистически модел, който му помогнал да изчисли максимално възможните размери на тялото на Architeuthis dux.

 

Както се оказало, размерите на тези гигантски животни са подценявани – според изчисленията на Пакстън най-големите техни представители могат да съперничат на автобус по дължина и ширина.

 

От друга страна, ученият признава, че повечето разкази за гигантските същества не могат да съответстват на действителността, тъй като дължината на животното в тях превишава 30 метра, което е невъзможно в съответствие с резултатите от неговите изчисления.

 

Вижте още: Най-големите загадки срещани в Австралия (ВИДЕО)

 

„Възможно е подобни размери да им помагат да се защитават от атаки на кашалоти – дори при три метра дължина само много голям самец може да изяде калмар. Би било изключително интересно да се разбере дали калмарите действително могат да стигнат до още по-големи размери, които да ги направят неуязвими за атаките на китовете“, заключава Пакстън.

С изпозването на този уебсайт се съгласявате с използването на бисквитки от наша страна. Повече можете да научите на Политиката за бисквитките

Съгласен съм