X

Как са изглеждали в миналото, някои от любимите ни плодове и зеленчуци

Знаете ли, че ... в миналото даровете на природата, са изглеждали по коренно различен начин в сравнение с днес...
26.04.2016 / 16:18
0

Знаете ли, че … плодовете и зеленчуците, които консумираме днес, в миналото са изглеждали доста по – различно.

В миналото  даровете на природата, са изглеждали по коренно различен начин в сравнение с днес. Има много причини за тази промяна, но най-важната е че сме започнали да култивираме и използваме тези растения за храна. Хората от години са изменяли гените на любимите си растителни храни, като селективно са избирали за реколта само тези с по-добрите качества – да са по-големи, с по-малко семки и т.н.. Вижте колко различно са изглеждали някои плодовете и зеленчуците преди да ги опитомим.
 

Диня

Картина от XVII век на италианския художник Джовани Станчи показва диня, която никой от нашите съвременници не е виждал. Картината, която е създадена между 1645 и 1672 г., показва сърцевината на динята, която е разделена на 6 кръга, пълни със семки.

Динята е на трапезата ни днес е  от около 1600- та  година. Според проф. Ниенхаус, въпреки бледия си вид, динята през Ренесанса вероятно е била много сладка, с високо съдържание на захар, тъй като не само са я използвали за храна, но и за направата на вино.

 

1461676006watermelon-then-and-now.jpg

 

Банани

За първи път бананите са култивирани от човека преди повече от 7 000 години, в Югоизточна Азия. Интересно е да се отбележи, че бананът е също и билка. Той  не е дърво, а тревисто растение, достигащо височина до 12 метра. Древният прародител на модерният банан е Musa acuminate, плод с малки светлокафяви семенца в сърцевината. С течение на времето този сорт е кръстосан с Musa balbisiana, след което се е получил днешният светложълт банан. 

Advertisment


1461675927Image_5360456_128.jpg

 

Моркови

Смята се, че за първи път моркови са консумирани през 10-ти век в Персия , а цветът им не е бил оранжев, а лилав или бял. Били са много малки и са имали сладко-кисел вкус.
Оранжевите моркови, които всички днес познаваме, са започнали да се засаждат в градините на хората около 1900-та година. Отначало са били като златни топки, но постепенно са се издължили и са придобили оранжев цвят. 

 

1461675906766_big.jpg

 

 

1461675953Image_5360459_302.jpg

 

Патладжан

Първите патладжани започнали да се отглеждат в Китай.  В миналото тези зеленчуци са растяли във всякакви форми и размери и в различни цветове - бели, небесносини, лилави и жълти. Патладжанът първоначално е смятан за отровен, а после е бил използван само за определени лекарства, защото е бил много горчив.

 

1461675938Image_5360457_128.jpg

1461675978patladjan.jpg

 

Царевица

Преди години царевицата е била доста по-малка и негодна за консумация от сегашната. Хората започват да я опитомяват в Мексико. Тогава забелязват, че не всички растения са едни и същи, и започват да ги селектират. Западната цивилизация открива царевицата през 1492 г., когато хората на Христофор Колумб идват в Америка. След това царевицата поема към Европа. Селекцията е променила типовете царевица и количеството нишесте, които се съдържат в нея. 

 

14616759136a00d8341c4ebd53ef0133f2a15fe2

С изпозването на този уебсайт се съгласявате с използването на бисквитки от наша страна. Повече можете да научите на Политиката за бисквитките

Съгласен съм