X

Солна мина в Румъния, превърната в увеселителен парк

Знаете ли, че ... „Салина Турда“ е стара солна мина, разположена дълбоко под земята в град Турда в Румъния. Сол се извличала тук още през древността, а мината е произвеждала готварска сол от Средновековието до началото на 20 век...
06.06.2016 / 14:49
0

Да се спуснеш в солната мина Салина в Турда, Румъния е все едно да слезеш до центъра на Земята. След разходката по входната галерия, чиито стени са покрити със солни кристали, следва поредица от галерии, сякаш  излезли от фантастичните романи.

Микроклимата в мината осигурява оптимални условия за прилагане на различни терапии и профилактика на вътрешни болести. Добивът  на сол е  спрян през 1932 г., след което мините започват да имат различни функции – били са бомбоубежище по време на Втората световна война и складове за съхранение на сирене. През 1992 г. мината е открита за обществеността и превърната в музей и увеселителен парк с алеи за боулинг, амфитеатър, мини голф, виенско колело, спа и др. Тук дори има подземно езеро с лодки.

1465213451Salina-Turda-Museum12.jpg

Асансьорите, които някога са били използвани за транспортиране на сол, сега транспортират хората из парка. Стратегически инсталирани светлини подчертават интересните гледки в мината. Една от най-големите атракции е панорамното колело, което позволява на туристите да видят сталагмити, които са се формирали в пещерата за 1000 години.

1465213410turdasaltmine_db_16.jpg

 

1465213473hjtrf.JPG

NEXT PAGE >>


С изпозването на този уебсайт се съгласявате с използването на бисквитки от наша страна. Повече можете да научите на Политиката за бисквитките

Съгласен съм