Относителността на времето е доказана!

Знаете ли, че ... учни доказаха, експериментално, теорията за относителността на времето, която е предложена от Алберт Айнщайн. Преди почти век той изчислил...
03.05.2016 / 17:37
0

Знаете ли, че ... учни доказаха, експериментално, теорията за относителността на времето, която е предложена от Алберт Айнщайн. Преди почти век той изчислил, че секундите се отминават все по-бързо с отдалечаването от повърхността на Земята. Учени от Технологичния институт в Боулдър,Колорадо, с помощта на най-точния часовник на света, доказаха, че това е абсолютна истина, дори в малките мащаби, в които живеем всеки ден.

 

1460563824Infinity-Time.jpg

 

Атомният часовник, който е разработен в Колорадо, работи с помоща на лазери, настроени по честотите само на един единствен алуминиев атом. В една секунда той потръпва над един квадрилион пъти (1 000 000 000 000 000 000 000 000), само си представете... Часовникът е толкова точен, че отклонението му е едва една секунда в рамките на 3,7 милиарда години. За сравнение предишните поколения ядрени часовници не са могли да измрят минятюрните разлики, които долавя този. С помоща на този свръх точен атомен часовник учените измерили отклонението на времето на малки, ежедневни разстояния. Първо го поставят на маса, след което повдигали масата с метър над земята. Забелязали, че часовникът на масата леко избързва в сравнение с другият, който бил поставен на пода.

 

Теорията на Айнщайн гласи, че големите предмети със силна гравитация като Земята изкривяват структурата на времето и пространството. Колкото по-близо зме до тези обекти, толкова по-бавно се движи времето. Ако например часовник попадне в черна дупка, то неговите стрелки ще започнат постепенно да забавят хода си с увеличаването на гравитацията, докато накрая спрат напълно. Тук става въпрос за страшно малки разлики, „промяната на половин метър височина ще бъде около 100 наносекунда за 100 години, това е едва една стомилярдна от секундата“, обясняват учените. Любопитно е да се спомене, че обитателите в многоетажни сгради, остаряват с една идея по-бързо отколкото собствениците на по ниски апартаменти. Още нещо – дори да сте стъпили с двата крака на земята то различните части на тялото ви също остаряват с различна скорост, също поради височината, но не се притснявайте, дори и на покрива на небостъргач да се намирате в моента, тук говорим за разлика, която няма значение. Говорим за 1 секунда на 1 милион години.

Advertisment

 

146056382413258.gif

 

Ако искате пък да забавите времето – тичайте! Друга теория на Айнщайн гласи, че часовникът се забавя, когато обектът се движи. Ако вземем например двама близнаци и изпратим единия със супербърза ракета, то той би се върнал малко по-млад от брат си. Учените направили експеримент за да проверят и тази теория като движели бавно единият часовник със скорости, подобни на обикновеното ходене и тичане, и го сравнили с неподвижния часовник. Експериментът потвърдил, че когато например изкачваме стълба, времето буквално се бори само със себе си – височината го ускорява, а пък движението го забавя. Вече знаейки тези научни факти,  мисълта, че съседите отдолу остаряват по-бавно от вас, не ви дава мира, науката има решение - тичайте из стаята, за да сте в синхрон с часовника на долния етаж.

С изпозването на този уебсайт се съгласявате с използването на бисквитки от наша страна. Повече можете да научите на Политиката за бисквитките

Съгласен съм