X

Хипотези, които обясняват защо сънуваме

Знаете ли, че ... онейрологията или науката за съня обхваща невронауката, психологията и дори литературата.
19.05.2016 / 12:52
0

Причината защо сънуваме все още е покрита в мистерия. Това обаче не спира учените да измислят някои наистина забележителни хипотези, пише io9.

Представяме ви 10 наистна интересни хипотези, които обясняват сънуването:

 

Изпълнение на желания

 

В началото на XX век психоаналитикът Зигмунд Фройд прави едни от първите и най-упорити опити да проучи сънищата от научна гледна точка. След като изследва сънищата на стотици хора, той достига до теория, която мнозина подкрепят и днес - те са своеобразен метод, посредством който изпълняваме своите желания. Всеки сън, без значение колко ужасен е той, може да се разглежда като начин, благодарение на който получаваме нещо, което искаме. Било то буквално или символично. Да речем, че имате сън, в който майка ви умира. Защо бихте имали подобно желание? Вероятно Фройд би казал, че между вас и вашият родител съществува конфликт, който би се разрешил много бързо, ако тя не е сред живите. Т.е. вие не искате майка ви да умре. По-скоро желаете да разрешите конфликта. Разглеждайки сънищата именно по този начин, Фройд успява да помогне на много от своите пациенти да разрешат проблеми и да се преборят с бремето на скрити емоции, за които дори не са подозирали, че съществуват.

 

Случаен страничен ефект, породен от произволни нервни импулси

 

Ако приемем теорията на Фройд за вярна, то темите в сънищата носят особено дълбоко значение. Те могат да разкрият емоции или желания, за които дори не сте подозирали, че съществуват. Други обаче вярват, че те представляват своеобразен отпадък, изхвърлян от мозъка. Един случаен страничен ефект, породен от активираните вериги в мозъка и стимулацията на лимбичната система, свързана с емоциите, усещанията и спомените. Именно Дж. Алън Хобсън популяризира тази идея. Накратко - според нея мозъкът се опитва да интерпретира тези сигнали и това довежда до сънища.

Advertisment

 

Интересното при тази теория е, че тя би могла да обясни защо хората използват разказвачеството, за да осмислят една Вселена. А тя е често е хаотична и произволна. Ако теорията е вярна, то означава, че историите, които съчиняване, представляват "будни сънища" - значения, които използваме, за да осмислим фундаментално дезорганизираните сигнали, които получаваме от света около нас.

NEXT PAGE >>


С изпозването на този уебсайт се съгласявате с използването на бисквитки от наша страна. Повече можете да научите на Политиката за бисквитките

Съгласен съм