Най-мащабните самоубийствени култове в света

Знаете ли, че ... култът представлява система от религиозни практики, предимно насочени към почитането на Бог, определено божество или свещени места.
13.05.2016 / 10:42
0

Култовете са много опасни, поради честите си действа, които са извън закона. Някои култове по-света призовават към масови самоубийства. В историята са записани няколко изключително брутални случаи на религиозни масови самоубийства, които ще разгледаме в тази статия.

 

Клонка Давидова

 

Този култ е основан от българин. Неговото име е Виктор Хутев. Той слага началото на религиозната общност, на седмия ден, след отлъчването му от църквата на адвентистите. Началото слага като купува парче земя и се премества със своите последователи, които силно вярват, че именно българина е въплащението на пророка Илия, който слязъл от Рая, за да огласи второто пришествие. Всички в култа го провъзгласяват за самодържец и го обожествяват като жив пророк.

 

През 1955г., Виктор Хутев умира като властта се завзема от Бенджим Роудън, по-късно пък глава на култа става Дайвид Кореш. Кореш започва да купува оръжие и да изучава военни тактики, като по този начин се подкотвя за сблъсъка с вероотстъпниците. Започва разследване от ФБР и Бюрото за контрол над алкохола, тютюна и огнестрелното оръжие, след като разбират, че от Планината Кармел е поръчан кашон с гранати, който трябва да бъде доставен по пощата. В края на краищата разследването стига само до информация за изнасилвания и сексуален тормоз над децата в култа, но нищо свързано с оръжията на Кореш.

 

На 28 февруари 1993г планината е обградена от агенти на ФБР и спецчасти. Обсадата продължава 51 дни, след което е дадена заповед за щурм. 700 командоси, танкове и хеликоптери нападат дървената постройка, а хората вътре са обгазени със сълзотворен газ. Избухва пожар, който изпепелява 82-ма от последователите на сектата. В престрелка загиват и четирима агенти. Официална версия казва, че вярващите са се подпалили сами. Има и неофициалнта такава която гласи, че пожарът е започнал заради недобра подготовка и неподчинение на участвалите.

Advertisment

 

1463053407Mountcarmelfire04-19-93-p-710x

NEXT PAGE >>


С изпозването на този уебсайт се съгласявате с използването на бисквитки от наша страна. Повече можете да научите на Политиката за бисквитките

Съгласен съм