8 древни града, които остават загадка и до днес (ЧАСТ 1)

Знаете ли, че … по света е пълно с най-различни останки от много древни градове, които крият множество мистерии и загадки. Възходи и падения, които и до днес вълнуват въображението на много хора. Представяме ви 8 древни града, които са загадка и до днес...
07.05.2016 / 19:40
0

Знаете ли, че … по света е пълно с най-различни останки от много древни градове, които крият множество мистерии и загадки. Възходи и падения, които и до днес вълнуват въображението на много хора. Представяме ви 8 древни града, които са загадка и до днес:

 

 

Деринкую в Турция

 

 

Това е подземен огромен град от Византийската епоха. Не се знае точно кога този град е бил построен, но според някои източници, още през VII век пр. Хр. Най-големи размери той достигнал през периода 500-1000г. сл. Хр., когато е бил на 5 етажа като побирал 20 000 души плюс добитъка. Имало кухненски помещения, църква и винарна.

 

Целият град се е образувал като местните хора копаели тунели под домовете си, дълбоко в меките и песъчливи вулканични скали на Кападокия, изграждайки цяла една подземна цивилизация. Мнозина са се криели там в продължение на векове, търсейки спасение от разбойници или гонители на християните, първо римляни, после и мюсюлмани. Масивните камъни били достатъчни за да се затвои даден вход, вентилационните шахти пък осигурявали необходимият въздух, докато хората живеели там месеци наред. Градът е бил запечатан след X век и е отворен за посетители през 1969г.

 

1462610276derinkuyu_4.jpg

 

Вижте още: Най-големите загадки срещани в Австралия (ВИДЕО)

 

Тонис в Египет

 

14626102761-1133.jpg

 

Тонис представлявал легендарен град, за който се смятало, че през VIII век пр.Хр. бил входната врата на Египет, град, който бил пълен с невероятни паметници, богати търговци и огромни сгради.  В момента този древен град е изцяло потопен във водите на Средиземно море. Западането на града започва след възхода на Александрия през IV век. Изтинският край обаче настъпил, когато Тонис потънал в морето, което преди е било източника на неговото богатство... иронично нали? Никой не знае какво точно се е случило, но през VIII в. от нашата ера градът вече го нямало.Много е възможно потъването да се дължи на земетресение.

Advertisment

 

Градът е открит наскоро от археолога Франк Годио. Видеото по-долу показва как е изглеждал града в своя разцвет.

 

 

Помпей в Италия

 

Римският ваканционен град Помпей, погребан под пепелта след изригването на Везувий през 79 г., е един от най-добре запазените. Знаем, че градът е бил частично разрушен от земетресение още преди изригването на вулкана и че много от най-разкошните домове били вече изоставени по времето, когато последното изригване погребало Помпей завинаги. От историческите свидетелства се знае, че Везувий е започнал да пуши и да причинява земетресения няколко дни преди фаталното изригване. Къде тогава е загадката?

 

Тъй като Помпей е почти изцяло запазен във вида, в който е бил през 79 г. , има стотици исторически детайли, които са напълно чужди за съвременните очи - например декоративни статуетки на фалоси, странни графити, напълно необясними картини и необичайни живи конфигурации, съвсем нетипични за един днешен град. Едно е да четеш историческите свидетелства за древен Рим, и съвсем друго – да вървиш по улиците на римския град, непроменен от разцвета на империята. Загадките на всекидневния живот често са дори по-големи от залеза на една цивилизация.

1462610276655-402-pompej.jpg

 

Вижте още: 5 необясними случки, за които науката няма отговор

 

Чатал Хююк в Турция

 

Градът се намирал в Мала Азия и през 7500 г. пр. Хр. е имал хиляди жители. Учените предполагат, че този град е бил един от първите градски поселения в света. Интересното е, че културата която го населявала не приличала на нищо познато до този момент. Градът е бил построен като пчелна пита като всички къщи били съединени от общи стени. В самия град се влизало през врати, които били на покрива.  Входовете често били маркирани с волски рога, а покойниците от семейството били погребвани на пода на всеки дом. На никому не е ясна съдбата на тази древна култура с уникален архитектурен стил. Много вероятно е след като градът бил изоставен, културата му да се е разпростряла навън към други градове в района на Мала Азия и Месопотамия. 

Advertisment

1462610276catalhoyuk-turkey-45142280.jpg

Вижте още: 8 древни града, които остават загадка и до днес (ЧАСТ 2)

С изпозването на този уебсайт се съгласявате с използването на бисквитки от наша страна. Повече можете да научите на Политиката за бисквитките

Съгласен съм