5 необясними загадки от живота, за които науката няма отговор

Знаете ли, че ... в живота и на всякъде около нас съществуват природни феномени, които са без каквото и да било научно обяснение.Представяме ви 5 загадки за живота, които са без логично обяснение до момента: 1. Парадокс на фитопланктона...
02.05.2016 / 10:13
0

Знаете ли, че ... в живота и на всякъде около нас съществуват природни феномени, които са без каквото и да било научно обяснение.

 

 

 

Представяме ви 5 загадки за живота, които са без логично обяснение до момента:

 

 

 

1. Парадокс на фитопланктона

 

 

1462172932fitoplankton.jpg

 

 

Фитопланктоните представляват малки водорасли, които най-често се откриват в големи водни басейни и включват огромно разнообразие. Представляват носещи се по водата разстения. Точно голямото разнообразие на организми сякаш си осмива в лицето на еволюцията и целия естествен подбор. Липсата на ресурси прави невъзможно толкова огромен брой различни организми да оцеляват в екосистема, без да се избиват един друг. И въпреки това ги има. Парадоксът е в това, че този проблем не е типичен само за фитопланктона. Във водните басейни, изобилстващи от ресурси, всъщност се открива по-малко биоразнообразие, отколкото в онези, където ресурси не достигат. Повечето хранителни вещества би трябвало да означават по-голямо разнообразие, нали? Да, но това не е така.

 

 

2. Как аржентинските мравки поддържат колонии на различни континенти

 

 

146217293226083614_m.jpg

 

 

Не си мислите, че  това са обикновен вид мравки, това далеч не е така. Тяхната уникалност се крие в това, че техният вид, освен нас, е успял да се колонизира на три континтента. Континентите са Южна Америка, Европа и Азия, навсякъде мравките споделят един и същи генетични черти, което означава, че са от една популация. Поради огромния географски обхват на тези колонии, социалните им структури също остават загадка за учените.

 

Advertisment

Тези мрави притежават уникалният начин веднага да разпознават своите, но се държат агресивно към мравките от други видове. Генетичният код на аржентинските мравки е останал непроменен от хиляди години. Това е доста странно, защото обикновено всеки организъм, който е извън естествената си среда еволюира бързо.

 

 

 

3. Животните, които оцеляват без никакъв кислород

 

 

1462172932Pliciloricus_enigmatus-655x699

 

 

Всеки знае, че за да съществува един едно живо същество, то се нуждае от кислород, независимо дали го вдишва или произвежда.Учените останали шокирани, когато в дълбините на Средиземно море са открити първите животни независещи от кислорода. До този момент феноменът не е бил срещан при по-сложни, многоклетъчни организми. Живите организми, за които говорим се наричат „лорицефери“, дребни животни, които някога са живели на кислород, но са се адаптирали към нова среда, където нивата на кислорода са спаднали и са били заменени изцяло от соли.

 

 

 

4. Загадъчният човешки предшественик

 

 

1462172932dnews-files-2013-02-skull-jpeg

 

 

Произходът на модерния човек е изучаван подробно през годините и макар първите хора да са се появили преди доста време, изглежда имаме добра представа за тях. Или поне това са си мислели учените, преди да открият следи от напълно нов вид древен човек в ДНК на вече изчезнал вид.Когато учените изследвали ДНК от Денисов човек (близък до неандерталците вид, кръстен на пещерата, в която е открит), те забелязали следи от загадъчен вид, който все още никой не е успял да идентифицира.

 

Около Денисовите хора има много въпросителни, но поне знаем кои са били и откъде са дошли. Същото обаче не може да се каже за неизвестния вид, с който са се чифтосали преди 30 000 години – вид, който е оставил ясен отпечатък в ДНК-то им. В общи линии знаем само, че е дал на Денисовия човек странни зъби, които не се откриват никъде другаде в природата.

Advertisment

 

 

5. Половото размножаване

 

 

1462172932wpid-black-couple-in-bed2.jpg

 

 

Всички живи организми по света се размножават полово, изключение правят само някои микроби и растения. Никой не се е замислял върху това, но половото размножване е една доста странна аномалия. Половината от всички организми – мъжките – не могат да създават свое поколение, но въпреки това използват същото количество ресурси. Защо й е на еволюцията да създава механизъм, който има очевидни недостатъци в дългосрочен план?

 

Популярна хипотеза смята, че по този начин се изолират лошите мутации, но това не изглежда много достоверно. При изследване на 700 гена от различни организми, учени открили, че вредните мутации са 0.5 на индивид за поколение, което не оправдава по никакъв начин размножаването. Сексът, колкото и да ни харесва, е нещо, което още не можем да разберем.

 

 

 

 

С изпозването на този уебсайт се съгласявате с използването на бисквитки от наша страна. Повече можете да научите на Политиката за бисквитките

Съгласен съм